Pentru prima oara in ultimii 24 de ani, poate primi fundamente geopolitice o rezistenta romaneasca autentic patriotica in fata agresiunilor contra-elitei romanofobe, globaliste, de “dreapta” sorosista. Sa nu uitam ca directia pro-globalista conduce Romania neintrerupt, in mod totalitar, cel putin din 1996 incoace, desi nu reprezinta optiunea maselor de romani, care in 1990 strigau “Nu ne vindem tara”, iar la alegerile din 2000, dupa 4 ani de experiment globalist, masele oripilate s-au radicalizat si mai mult pe o directie sociala si nationalista in acelasi timp. Si totusi, o minoritate agresiva a reusit sa isi impuna dominatia si politicile, in ciuda maselor, dintr-un singur motiv: fiindca au avut sponsorizarea geopolitica a cercurilor globaliste insurubate in inima celei mai mari superputeri. In actuala “democratie” avem de-a face cu o Romanie in care circa 85% din populatie a demisionat din politica. Romanii, popor inteligent, au priceput ca jocurile sunt facute de oligarhia globala si nu se mai implica in mecanismele “democratiei” liberale, considerandu-le doar o mascarada, in care elitele locale se infrunta pentru beneficiile personale de a fi cureaua de transmisie locala a globalismului oligarhic care a uzurpat puterea in Occident.
Insa Rusia, China, Iranul, India, Brazilia, Siria si alte tari se confrunta cu aceleasi interese globaliste de pe o pozitie mai independenta, insa deocamdata tot timid. Impreuna formeaza Rezistenta, nu vreun “proiect rusesc”. Avantajul major pentru Romania al miscarii de rezistenta globale este ca aceasta se afla pe un trend crescator economic, putand fi un garant al prosperitatii Romaniei, prin deschiderea unor piete de 4-5 miliarde de oameni, in timp ce Occidentul nu are sanse sa isi mai revina din actuala criza decat cu o schimbare radicala de paradigma. In plus, in timp ce oligarhia globalista este la fel de determinata ideologic sa lichideze si sa suprime orice identitate etnica ca si bolsevicii (avand radacini comune cu bolsevicii de fapt), miscarea de rezistenta insista tocmai asupra drepturilor popoarelor la identitate, asupra necesitatii ca fiecare popor sa isi sublinieze identitatea, cultura si interesele.
Teoria lumii multipolare presupune tocmai acest lucru. Din perspectiva intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei, identitati puternice nationale la popoarele de pe mega-continentul eurasiatic reprezinta o garantie de securitate, oprind o eventuala agresiune atlantista la Heartlandul rusesc. Proiectul tarului Petru, ca si proiectul sovietic, ambele fiind proiecte moderne, utopice, au urmarit iluzoriu o “rusificare” si o cucerire prin forta a intregului continent eurasiatica. Dimpotriva, viziunea eurasianistilor, a lui Jean Parvulescu, a lui Dughin, a lui Jean Thiriart, ca si a lui Soljenitan, este realista, considerand ca Rusia nu isi poate asigura securitatea decat intretinand cele mai bune relatii de prietenie si parteneriat de pe pozitii de egalitate cu toate popoarele de pe mega-continentul eurasiatic.
Din acest motiv, initiind un dialog cu directia eurasianista in problema reintregirii Romaniei batem la porti deschise. Reintregirea Romaniei si sustinerea Romaniei ca o putere regionala independenta, este nu doar sustinuta de Dughin ci considerata o necesitate. O atitudine benevolenta a Rusiei fata de Romania nu este o “manipulare kaghebista” ci pur si simplu realism si pragmatism in urmarirea propriilor lor interese de securitate. Iar securitatea Rusiei este clar amenintata, chiar de declaratiile marilor parinti fondatori ai scolii geopolitice anglo-saxone, care inca de acum 100 de ani si-au fixat ca obiectiv sugrumarea si ocuparea “heartlandului”, pe care poporul rus are nefericirea sa se afle... Nici din partea atlantismului nu este rusofobie. It`s just business. Daca se aflau in Heartland romani sau somalezi, erau supusi acelorasi presiuni. Atata doar ca directia pe care a mers Rusia de 300 de ani incoace in asigurarea securitatii a fost gresita, fiind mai degraba daunatoare. Poate si din cauza ca Rusia, cel mai adesea in ultimii 300 de ani a avut nefericirea sa fie condusa din interior de paturi superpuse, de clase politice straine etnic sau/si ideologic de poporul rus (ca si Romania cel mai adesea). Abia acum Rusia este pregatita pentru o strategie realista a apropierii de pe pozitii de egalitate si onestitate de vecini, fiindca abia acum, prima oara in 300 de ani, accede spre putere o noua elita, eliberata de ideologii si centre de comanda straine. Fapt la care a contribuit si Dughin, ale carui carti sunt lecturi obligatorii in toate institutiile militare si academice din Rusia inca din 1996. Iar acum, aceasta elita politica formata dupa 1996 accede spre putere.
Subliniez ca dl. Dughin este un filo-roman declarat, fin cunoscator al filozofiei, culturii si istoriei romanesti. Domnul Iurie Rosca a facut o analiza a vizitei sale din luna iulie la Chisinau:http://www.eurasia-rivista. org/dughin-la-chisinau-sau- reabilitarea-discursului- traditionalist/19749
Mesajul lui Dughin la Chisinau, dezamagitor pentru comunisti, romanofobi, rusofili, moldovenisti, a fost: “lasati nostalgiile sovietice! lasati romanofobia!”
Prof. Dughin este liderul Clubului Izborsk, un think-tank de intelectuali de orientare patriotica, dar care se opune atat aberatiilor nostalgice filo-sovietice ale unor patriotarzi romanofobi din Rusia, cat si cercurilor neo-liberale de acolo, promotoare ale politicilor de asasinat economic, pe care Rusia le-a indurat in anii `90. Dughin a scris vreo 30 de carti, despre politica, geopolitica, sociologie, etnosociologie, filozofie. Este seful catedrei de sociologie a Universitatii de Stat din Moscova. Este una dintre cele mai creative si influente minti din Rusia. Din acest motiv, are intalniri frecvente cu Vladimir Putin pentru a-l consilia in politica externa. Iar Putin, treptat, face tot mai mult loc gandirii dughiniste in politica statului rus, “eliberandu-i” din functii atat pe liberali (demisia recenta a lui Vladislav Surkov) cat si pe neo-sovieticii romanofobi (va urma).
Dl. Dughin a luat contact cu toata cultura romana, a citit tot ce a gasit filozofie romana, este fascinat de Blaga, iar cel mai important maestru spiritual al lui a fost scriitorul romano-francez Jean Parvulescu.
Resetarea autentica a relatiilor si reconcilierea istorica dintre Romania si Rusia, vor avea loc doar cand acest curent de gandire va ocupa toate culoarele si birourile politicii de la Moscova. Iar acest lucru se va intampla implacabil, fiindca asta e directia sustinuta neoficial de V. Putin dar mai ales fiindca toata noua elita politica a Rusiei viitoare este formata acum de catre Dughin.
Gandirea politica a lui Dughin se concentreaza pe elaborarea unei “a patra teorii politice”. Primele trei fiind, in ordine cronologica: liberalismul, socialismul si nationalismul. Liberalismul fiind invingator dupa incheierea Razboiului Rece, intra in post-liberalism, care inseamna inclusiv auto-dizolvarea principiilor liberale “clasice”. Dughin considera toate cele trei teorii politice depasite, fragmentare, forme diferite ale modernitatii, epuizate tocmai fiindca modernitatea este epuizata, intrandu-se in post-modernitate. Din acest motiv, considera necesara elaborarea unei a patra teorii politice, care sa preia holistic si adaptat la post-modernitate elemente de la toate cele trei teorii politice precedente:
- de la liberalism – ideea libertatii individuale si a liberei initiative economice
- de la socialism – ideea coeziunii sociale
- de la nationalism – ideea importantei particularitatilor, traditiilor si culturii etnice ale fiecarui popor (“a patra teorie politica” nu poate fi identica la popoare diferite, ceea ce vine in consonanta cu ideea multipolaritatii geopolitice, adoptata deja de V. Putin; fiecare popor are dreptul sa isi elaboreze propriul sau sistem politic, nu sa ii fie impus cu forta armelor si ingineriei sociale un sistem universalist, cum au fost liberalismul si comunismul).
Pentru Romania, Dughin sustine Reintregirea, si vrea ca Romania sa aiba o pozitie de lider regional in sud-estul europei, independenta fata de orice diktate externe.
Discutarea unionismului in viziunea propusa de gruparea dughinista ar insemna realism si confiscarea acestei tematici din arsenalul propagandistic al “dreptei” globaliste neoconservatoare, care se foloseste de aceasta tematica, sacrificand interesele Romaniei in interesul obiectivelor globale ale liberal-bolsevismului atlantist, care este interesat de intaratarea rusofobiei la toate popoarele vecine Rusiei (si eventual de abandonarea lor in cazul unei reactii agresive a Rusiei).
Daca dreapta de influenta neo-conservatoare/sorosista a sustinut 25 de ani ca orice patriotism cu tenta sociala romanesc “e cu rusii”, care ne ocupa scumpa Basarabie, batandu-se strict instrumental cu caramida patriotardismului in piept, dar fara nici o posibilitate realista de infaptuire a Reintregirii, acum patriotii romani pot infaptui cu adevarat Reintregirea, negociind realist cu acei rusi care au depasit si repudiat atat trecutul sovietic cat si cel tarist-panslavist. Astfel s-ar arunca in derizoriu una dintre cele mai uzitate calomnii impotriva adeptilor unui stat roman solid si suveran (stampilati ca “national-comunisti” de mass-media liberal-bolsevica aservita Statului Mondial).
Eurasianismul in viziunea dughinista nu inseamna nici filo-rusism, nici reinvierea URSS, ci este profund pro-european, in sensul valorilor europene autentice si al intereselor tuturor tarilor din UE de a-si gasi acces terestru catre pietele fostului URSS si ale Extremului Orient si de a beneficia de resursele Rusiei. Inclusiv Germania se va orienta implacabil spre politica eurasianista. Acolo sunt China, India, Rusia, Iranul, cu resurse si piete de desfacere colosale. Din acest motiv, de exemplu, Deutsche Bahn tocmai construieste o mare cale ferata din China pana in Europa. Prin Rusia, desigur. Eurasia, integrata de la Dublin la Vladivostok, se ridica implacabil, impinsa de logica si legitati economice si culturale, fara a tine cont de mentalitatile depasite ale lacheilor retelei portocalii din Romania. Depinde doar de noi daca Romania va incaleca acest val si va ajunge pe culmea afirmarii mondiale sau este impinsa la dezastru de catre contra-elita cosmopolita.
Basescu a vizitat Basarabia imediat dupa vizita lui Dughin acolo si se plangea ca “unii propun Uniuni Eurasiatice pe aici”, de parca Eurasia ar fi un “proiect anti-european”. Nu este anti-european, fiindca Eurasia se intinde pana la Dublin, nu pana la Nistru sau Prut, cum a auzit Basescu de la consilieri care si ei au inteles dupa ureche ce inseamna eurasianismul. Unitatea Eurasiei pana la Atlantic este confirmata chiar de Mircea Eliade, pe care Basescu nu l-a citit, dar Dughin l-a citit, integral si il considera pe Eliade una din influentele majore asupra sa. Cred ca nu poate fi acuzat si Eliade ca ar fi un “comunist vandut rusilor”... Dupa cum nici Charles de Gaulle, care a sustinut aceleasi idei, nu poate fi acuzat de “comunism” decat de niste minti bolnave.
Deci Eurasia nu este un proiect ideologic, ci unul pragmatic si mai ales nu este un proiect rusesc. Nimeni nu poate spune ca Germania sau Iranul sau India sunt cumva sub “cizma ruseasca”. Fiecare tara este incurajata sa isi aiba propriul proiect eurasiatic, propria contributie la cultura. In discutiile pe care le-am avut cu Dughin in ultimii ani am sustinut ideea ca Romania este un lider regional (de talia si importanta Iranului sau Turciei), un lider al unei civilizatii aparte, carpato-danubiano-balcanica, de substrat tracic si cultura bizantina, dar diferita atat de civilizatia rusa cat si de civilizatia vest-europeana, insa legata de ambele prin crestinism si destinul modern.
Ideea Romaniei ca lider al civilizatiei balcanice a fost imbratisata de Dughin cu entuziasm si poate fi opusa cu succes oricarei eventuale idei de dominatie pan-slavista a Rusiei in sud-estul Europei, pe care anumite cercuri din Rusia ar putea avea interesul sa le resusciteze si sa le instrumentalizeze. Fortele anti-patriotice, atat din Rusia cat si din Romania, incearca sa aprinda ura intre popoarele noastre. Dughin considera pe buna dreptate pan-slavismul o aberatie depasita si daunatoare inclusiv intereselor Rusiei.
Este important pentru destinul Romaniei in urmatorii ani sa dialogam cu acest savant atat de influent. Ni se intinde o mana sincera, singura care ni se putea intinde dinspre Rusia si ne poate media o reconciliere istorica si un loc fara precedent in istoria Romaniei pe scena mondiala. Apropierea de proiectul eurasiatic, realizata din timp, cu pasi marunti, calculat, constient, prudent, in acelasi ritm cu toate tarile UE, ne va garanta securitatea, demnitatea, reintregirea tarii si prosperitatea.
In schimb, a ne mai lasa instrumentalizati de interesele geopolitice ale actualei plutocratii globale, cosmpolite, falimentare, anti-sociale, anti-europene (si chiar anti-americane in ultima instanta), poate insemna nu doar falimentul economic al Romaniei, dar si repetarea unui cosmar mai cumplit decat in 1940. Procesul de integrare eurasiatica, de la Dublin la Vladivostok, este de partea corecta si invingatoare a istoriei si nu va fi impiedicat de lipsa de viziune a dreptei neo-liberale/neo-conservatoare din Romania. Trebuie sa fim constienti ca intr-o eventuala arhitectura eurasiatica, dintre marile puteri care ne sunt vecine, argumentele de ordin cultural, civilizational si religios fac Rusia mai favorabila Romaniei decat Germania, celalalt pol major al aliantei Dublin-Vladivostok. Si proiectul cel mai sigur si avantajos, atat pentru Rusia cat si pentru Germania, dar mai ales pentru Romania, este ca Romania sa fie un pol de sine statator. Eurasia tarilor crestine in binomul Moscova-Berlin (incercata de Ribbentrop-Molotov) este imposibila datorita Balcanilor. Eurasia popoarelor albe crestine poate fi functionala doar in trinomul Moscova-Bucuresti-Berlin. Asta e ideea pe care trebuie sa o sustinem, fiindca Romania este singurul stat care poate stabiliza Balcanii, marul discordiei care periodic arunca in aer proiectul eurasiatic. Pana si geopoliticienii atlantisti au recunoscut ca Balcanii sunt cheia Eurasiei. Cheia se afla pe maini bune, dibace, experimentate, doar la Bucuresti, nu la Moscova, nici la Berlin.
Ar fi bine ca domnul Dughin sa va explice direct dumneavoastra si colegilor dumneavoastra, pe larg, intr-un dialog reciproc avantajos, de inalta tinuta intelectuala, care sunt proiectele si interesele Rusiei si cum pot fi acestea in favoarea Romaniei. Pana la venirea dumnealui in Romania, eu va stau la dispozitie sa va raspund la orice intrebari suplimentare, dincolo de manipularile circulate in presa despre el. Pot raspunde la orice intrebari, fiindca am o relatie foarte stransa cu domnul Dughin, i-am citit cartile, am discutat cu el foarte mult de-a lungul anilor si il cunosc de aproape 15 ani, cu multa vreme inainte de a fi cel mai important consilier al d-lui Dughin si proiectantul strategiei geopolitice a Rusiei de azi si de maine.
Cu stima,
Calin Mihaescu
mihaescu.calin@gmail.com