miercuri, 6 august 2014

Filiala SCMD Orhei in actiune



                                                               Interviul nostru
           Deja in al doilea an de la infiintare, activează în ţinutul Orheiului Filiala SCMD din România, care întruneşte în rândurile sale peste 30 de membri activi. Membrii sindicatelor cadrelor militare disponibilizate au întreprins acţiuni concrete în vederea promovării SCMD în ţinut şi atragerea   veteranilor Froţelor Militare din ţinut.
   Corespondentul nostru a susţinut un interviu cu dl Andrei Calcea, preşedintele Filialei Orhei SCMD din România, preşedintele OT Orhei UNVRI 1991-1992 din Republica Moldova.
- Domnule preşedinte, deja suntem în al doilea an de activitate în ţinutul Orheiului a SCMD din România. De la ce aţi pornit?
-  La o lansare de carte a domnului dr. colonel r. Anatol Munteanu, un bun cunoscut şi vechi prieten al orheienilor, la un pahar de vorbă s-a pus chestiunea cu privire la formarea filialei Orhei SCMD. Lucru pe care din start noi, orheienii, l-am acceptat. Şi, în anul 2013, la adunarea generală a  viitorilor membri au participat  25 de veterani ai forţelor militare şi poliţieneşti din ţinut. Au fost prezenţi, în primul rând, veteranii Războiului pentru apărarea Independenţei Moldovei, orheienii Vasile Stelea, Vasile Lencuţă, Leonid Saharnean, Constantin Mihailov, Ştefan Costin, Vitalie Dulghieru, Vasile Guzun, Ion Savin (preşedintele veteranilor de război CPR Orhei MAI RM), MA), Iurie Ganţa Ion Gospodartencu, Alexandru Galescu, Gheorghe Urecheanu, primarul comunei Bilicenii Noi, raionul Sângerei etc. Astfel, la 19 martie 2013 s-a  fondat Filiala Orhei SCMD  care a fost înregistrată în septembrie 2013 la Bucureşti, unde am avut o întălnire de suflet cu dl colonel r. Mircea Dogaru, istoric şi publicist român.
- Şi care au fost primele manifestari?
- Am participat la ceremoniile de  comemorare a Eroilor orheieni căzuţi în luptele celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945, care au luptat în rândurile Armatei Române, vizitând cimitirele militare române din comuna Isacova, Mana, mănăstirile Tabăra şi Hirova. 
A urmat întâlnirea cu veteranii forţelor armate, membrii Organizaţiei cadrelor militare, filiala Iaşi, România, în frunte cu dl colonel r. Vasile Pancu (25 cadre militare în rezervă) care au vizitat Cimitirele militare ale ostaşilor Armatei Române de la mănăstirile Tabăra şi Hiorova, satul Mana, cât şi din oraşul Orhei. Oaspeţii au fost conduşi pe teritoriul ţinutului Orhei de catre membrii Filialei Orhei SCMD din România Andrei Calcea, Vasile Stelea, Vasile Roman,  Nicolae Balaban şi Alexandru Zbârnea. Membrii  SCMD Orhei au pornit  lucrările de restabilire a Cimitirelor militare de la Morozeni şi Isacova. S-au pus la dispoziţie Listele soldaţilor şi ofiţerilor căzuţi în luptele de la 14 iulie 1944, când ostaşii Regimentelor 8,9, 28 şi 32 Dorobanţi din Divizia a V-a IM română au atacat poziţiile de pe Cota cu înălţimea 260 la N-V mânăstirea Hirova - pădurea Morozeni şi Isacova. În aceste lupte marea unitate română a generalului de brigadă Petre Vlădescu a pierdut  116 ofiţeri şi soldaţi. Cavaleriştii roşii au lăsat pe câmpul de luptă câteva care de luptă şi peste 200 de soldaţi. Eroii Armatei Române au fost înmormântaţi cu onor militar la Cimitirul de la mănăstirea Hirova (43) şi pe teritoriul Bisericii Sf. Nicolae din comuna Isacova (116).
      În anul 2014 Filiala Orhei SCMD a participat si a contribuit la sfinţirea şi dezvelirea Plăcii comemorative în numele Eroului Moldovei colonel de poliţie r. Stanislav Buzu, cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare, la casa unde a locuit din oraşul Orhei. La manifestare au luat parte membrii SCMD Vasile Stelea, Ştefan Costin, Alexandru Zbârnea, Gheorghe Urecheanu, Iurie Berghii, Ion Sava, cavalerii ordinului „Ştefan cel Mare” Eduard Maican şi Ion Levinţa, cavalerul Ordinului „Credinţa Patriei” Vasile Stelea şi Victor Tolici, primarul oraşului Orhei dl.Vitalie Colun şi viceprimarul  dl. Roman Boţan, şeful poliţiei orheiene, colonel de poliţie  Grigore Josan.
La una din importantele întruniri din ţară, sfinţirea şi dezvelirea Troiţei în memoria Eroilor căzuţi în războaie din judeţul Vrancea, care a fost ridicată cu concursul basarabeanului Ştefan Jurja, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, participant la luptele de pe Platoul de foc Coşniţa, invalid de război. La întrunire au luat parte şi o grupă de veterani ai războiului din Moldova.
Membrii SCMD în aceşti ani au fost la camarazii lor de luptă din comunele Cocieri, Corjova şi Bilicenii Noi. În comuna Bilicenii Noi s-a format filiala SCMD în frunte cu dl colonel(r) Gheorghe Urecheanu, cavaler al Ordinului „Credinţa Patriei” în care au întrat cinci veterani de război. Tot la Biliceni, la gimnaziul în numele Eroului RM, sergent de poliţie Valentin Mereniuc, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare” a fost lansat volumul de carte „Orheienii în luptele Războiului pentru apărarea Independenţei Republicii Moldova 1991-1992 (autori A. Calcea şi V. Stelea). La 13 iunie 2014 membrii filialei noastre au depus flori la Monumentul  jertfelor represiunilor regimului comunist totalitar. În lunile martie-mai 2014 membrii SCMD au avut întâlniri cu elevii din instituţiile de învăţământ din oraşul Orhei şi comunele Brăneşti, Ivancea,  Ciocâlteni şi Clişova.
La 28 iunie 2014 membrii SCMD Orhei au luat parte la Mitingul de doliu din 28 iunie 1940, legat de raptul Basarabiei de către URSS. Au participat cavalerii ordinului „Ştefan cel Mare” Anatol Caraman, Ion Levinţa, Constantin Buga.   
Deci, ne străduim să facem faţă lucrurilor, să susţinem membrii SCMD din România. Chiar zilele trecute am avut o întâlnire cu dl colonel r.  Mircea Comăneci, preşedintele Filialei Botoşani SCMD cu care am întreţinut un schimb de păreri.
Ion Codreanu